Blog naukowy z Warszawy. Zdobądź wiedzę z języka francuskiego, nauki gry na perkusji...

„Sadzone jajko”

Przedstawiony obok model nazywam „sadzonym jajkiem” dzięki pewnemu pacjentowi, który stwierdził, że tak mu się ów model kojarzy. Jest to przekrój naszej struktury myślowej i emocjonalnej – model psychologiczny, który pomaga nam odrobinę lepiej zrozumieć samych siebie. Na pierwszy rzut oka może wydać nam się dość skomplikowany, ponieważ obrazuje nie tylko nasz podstawowy stosunek do samego siebie, ale także próbuje określić, w jaki sposób działa nasz umysł, jednak przede wszystkim jest to ważna informacja dotycząca tego, jak dokonywać trwałych zmian w swoim życiu.

W centrum każdego z nas – środek rysunku – doświadczamy samego siebie i własnych wartości: na ogól nazywamy to sercem lub duszą: KIM JESTEM. Ta część nigdy się nie zmienia. Wraz z upływem czasu owo jądro naszej wewnętrznej siły może zostać przykryte warstwą lęków, niepokojów, zwątpień i najrozmaitszych nawyków, które wcale nie odzwierciedlają naszego prawdziwego ja. Mający jak najlepsze intencje rodzice i nauczyciele wytykają nam nasze potknięcia, wzmacniając krąg otaczający centrum – inni ludzie mówią do nas w taki sposób, że zaczyna nam się wydawać, iż coś niewłaściwego jest w nas samych, a nie w naszym zachowaniu i postępowaniu. W końcu zapominamy, kim jesteśmy, i stajemy się TYM, KIM OBAWIAM SIĘ, ŻE JESTEM.

Rodzące się w nas lęki i zwątpienia uniemożliwiają nam zachowania zgodne z naszymi najgłębszymi przekonaniami i wartościami. Zaczynamy żyć tak, jak gdyby otaczający centrum krąg był istotą naszego ja – a lęki i niepokoje były zakorzenione w naszym ja: w ten sposób zniszczone zostaje nasze poczucie wartości. Ów środkowy krąg rysunku jest siedliskiem naszych ograniczeń – miejscem, gdzie przechowujemy pamięć o wszystkich momentach zwątpień, niewiary w siebie i lęków. Od kiedy Mikę powiedział „Nie”, zaczęłam utożsamiać się raczej z warstwą mych lęków niż z moim prawdziwym ja.

Podobne Artykuły

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.